top of page
  • Skribentens bildGregor

Panerad igelkottstaggsvamp - en utsökt svampschnitzel

Uppdaterat: 17 maj 2022

Schnitzel är en klassiker och igelkottstaggsvampen passar perfekt till denna maträtt.


Idag vill jag dela mig med er en matinspiration från en av våra nöjda kunder. Panerad igelkottstaggsvamp med potatismos och vitkålssallad. En klassisk svampschnitzel som är enkel att laga och smakar utmärkt.


Igelkottstaggsvamp har en saftig och köttig konsistens och passar perfekt till nästan alla recept som använder kött. En schnitzel är en bra exempel. Igelkottstaggsvampar kan växa stora och är ganska tjocka och kompakta i sin struktur. De är lätt att skära i stora/tjocka bitar.


För att laga en panerad svamp använder man samma teknik som att göra en vanlig schnitzel. Panera färska svampen i mjöl, därefter i vispat ägg och till slut i ströbröd. Glöm inte salt och peppar på svampen eller i mjölet. Kan stekas på en stekpanna eller fritera.

Tips innan paneringen. Koka hela svampen i vatten i 10 - 15 minuter och pressa ur vattnet på en pappersduk.

Men... svampar innehåller mycket vatten och under stekning tappar de vattnet och krymper. Ibland den slutliga resultaten inte är alltid fin som förväntat. Som tur finns det ett bra tips. Innan paneringen koka hela svampen i vatten i 10 - 15 minuter (beror på storleken) och pressa ur vattnet på en pappersduk. Det förbättrar struktur och det blir lättare att steka svampen.


Prova gärna andra svampar för att hitta sin favorit. Igelkottstaggsvamp är min favorit till att laga alla sorter av panerade och friterade maträtter. Läs det här för mer info om igelkottstaggsvampen. Du kan köpa svampar här. Följ gärna oss på Facebook och Instagram.


55 visningar0 kommentarer
bottom of page