top of page

Svampar

Svampar har en enorm betydelse för de flesta ekosystem på jorden men oftast deras roll är obemärkt eftersom den största delen av svampar ligger underjorden (mycel) och deras handlingar sker i bakgrunden. Det finns 149 tusen kända svamparter i världen och det uppskattas att det är endast 10% av hela svampriket. Kunskap om svampar är fortfarande otillräcklig men hittills vet vi att deras roll i naturen är att bl.a.: bryta ned organisk materia och stödja växter genom symbios.

Svampar är främsta återvinnare på jorden. De bryter ned stora organiska molekyler till enkla ämne. Alla ekosystem beror på svampens nedbrytning förmåga och den slutliga resultaten är återföring av kol, väte, kväve och mineraler tillbaka till ekosystemen i former som är användbara för andra organismer.

Symbios mellan svamp och växt kallas mykorrhiza. Det uppskattas att 10% av skogens biomassa består av mycel och 80% av växter lever i symbios med mycel. Mycel täcker rötter av växter och ökar växtens absorption av näringsämne. Mycel växer bortom den omedelbara rött area och kanaliserar samt koncentrerar näringsämnen från långt ifrån. Existensen av skogar och andra ekosystem skulle inte vara möjlig utan svampar.

Mushroom Soup

Näringsfakta

Svampar innehåller en stor mängd av olika näringsämne. Den lågkalori produkten är rik i kolhydrater, proteiner och viktiga mineraler. Svampar är naturlig källa till:

  • Vitamin D och andra vitaminer som B1, B2, B3, B5, B9, B12, C, A, K.

  • Mineraler: kalcium, järn, magnesium, natrium, zink, kalium, fosfor.

  • Polysackarider, betaglukaner och fiber.

  • Essentiella fettsyror och aminosyror.

  • Proteiner - vissa torkade svampar kan innehålla upp till 30% proteiner.

Men det finns en liten hinder. Svampars cellväggar är svårsmälta så att frigöra alla de näringsämnen ska de värmebehandlas. Koka, steka eller laga i ugnen i 10-15 minuter brukar vara tillräckligt för att mjuka upp vävnader och låta våra matsmältningsenzymer komma åt de näringsämnen.

Hälsofördelar

För att växa och överleva svampar måste bekämpa konkurrens, till största del, bakterier, virus samt andra svampar. Genom evolutionen svampar har skapat otaliga antal defensiva enzymer och kemiska ämne som i sin tur kan hjälpa oss. Det mest kända ämnet är kanske Penicillin - antibiotika som har räddat miljontals människor från bakteriella infektioner. Så svampar är en värdefull källa till biologiskt aktiva föreningar med flera egenskaper såsom: antiinflammatorisk, antibakteriell, antioxidant, anticancer och antitumör, hjälper med hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, depression, alkoholberoende, stimulerar nervceller att växa och m.m.

Låt oss komma ihåg att svampar producerar ämne som kan var farlig eller dödlig för oss. Därför är det viktig att öka kunskapen om svampar och lära oss att använda dem på rätt sätt.

Det finns åtminstone 10 svampar som är kända för sina hälsfördelar och är ämne för samtida forskningar:

Agarikon, Sprängticka, Cordycepes, Enoki, Igelkottstaggsvamp, Korallticka (Maitake), Ostronmussling, Lackticka (Reishi), Shiitake och Sidenticka (Turkey Tail).

Mushrooms
bottom of page