top of page
  • Skribentens bildGregor

Extra krispig friterad igelkottstaggsvamp


Den här recepten är inspirerad av en asiatisk klassiker - friterad kyckling. Modifierad till svamplagning och innehåller en hemlighet: hur man friterar för att få det extra krispig varje gång.


 

Ingredienslista

  • Igelkottstaggsvamp 150 - 200 g

  • 50 g vetemjöl

  • 50 g potatismjöl (alt. majsstärkelse)

  • Osötad havredryck eller annan växtbaserad dryck efter din smak

  • Olja till fritering - solrosolja eller färdigblandad friteringsolja


Steg 1: Koka svampen


Förbered igelkottstaggsvampen. Skär i bitar och koka i saltat vatten i 5-10 min.


Det går också bra att koka hela svampen och dela den senare. Det kanske behövs längre tid då. Syftet är att minska svamparna i volym, det förbättrar konsistensen och underlättar friteringen. Låt svamparna rinna av genom ett durkslag eller sil. Kasta inte bort avkoket! Använd det till soppa, gryta eller sås. När svamparna svalnat pressa försiktig ut vattnet.

Kasta inte bort avkoket! Använd det till soppa, gryta eller sås.

Steg 2: Blötlägga svamparna i havredryck.


Lägg svamparna i en skål och häll i havredrycken, inte för mycket, bara så att de är delvis doppade.

Lämna i rumstemperatur för ca. 20 min.Steg 3: Panering


Baspaneringen är en blandning av lika delar vete- och potatismjöl. Salt och peppar till smaken. Det är viktig att använda potatismjöl eller en annan form av stärkelse.


Denna blandning är en bas och fungerar jättebra som den är men testa gärna att krydda efter smak. Om du vill ger mer färg och smak krydda med paprikapulver eller gurkmeja. Kanske starta med chilipulver, lite smak av curry eller spiskummin. Lökpulver? Vitlökspulver? Rökt paprikapulver? Eller varför inte testa lite av varje på en gång? :-)


Steg 4: Panera och fritera


Tillsätt en del av den torra mjölblandningen till de blötlaggda svamparna och blanda med en sked. Det ska formas en kladdig deg rund alla bitarna. Tillsätt havredryck eller panering vid behov. Ta varje bit och panera i resten av den torra blandningen.

Värm upp olja i en kastrull, wok eller fritös till 170 grader. Fritera svampbitarna tills de blir gula och startar flyta på ytan. Och nu kommer vi till hemligheten. Ta ut svamparna och låt de rinna av från olja, sedan låt de svalna lite på sil över en skål. Sedan fritera en gång till! Detta enkla tips ger alltid en extra krispig yta. Fritera tills dem blir gyllenbruna.Krispiga på utsidan, mjuka och saftiga inuti. Härlig doft och smak från svamparna kommer genast när man biter in :-)

Testa gärna med andra svampar. Mindre fuktiga svampar går bra att panera och fritera direkt utan att koka. Kan serveras på olika sätt t.ex. som "fish&chips" eller som en asiatisk klassiker - ris och söt chilisås.


Gå gärna med vår länkade FB grupp Underbara Svampar för att diskutera bl.a. inspirationer och intressanta fakta om svampar.

25 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page